duminică, 13 martie 2011

Campionat de fotbal - Esztergom, 26–28 nov 2010

   Campionatul de fotbal al seminariştilor din anul acesta a fost organizat la Esztergom, în Ungaria.


  Ca să ne pregătim bine pentru meciurile de campionat, pe lângă cele două ore obişnuite săptămânale de fotbal, am jucat în perioada de dinainte de campionat cu studenţii teologiei din Cluj, cu teologii ortodocşi din Alba Iulia şi cu echipa părintelui János din Simeria. Pe lângă faptul că tactica noastră s-a îmbunătăţit şi că ne mişcam din ce în ce mai bine pe teren, s-a ivit şi posibilitatea de a întreţine prieteniile, de a crea noi raporturi, la fel, şi posibilitatea de dialog şi de voie bună.


  În mult aşteptata zi, pe 26 noiembrie, cu două maşini, în total zece persoane (9 seminarişti în compania lui "Şpiri"), am pornit spre Esztergom. Pe drum am vorbit una bună şi nici în parcările de pe lângă autostradă n-am uitat de mingea de fotbal. După ce am făcut în total 589 de km, am ajuns la destinaţie. Acolo cu mult drag ne-a aşteptat Marius, un coleg care momentan studiază acolo, care ne-a condus la locurile de cazare şi pe tot parcursul şederii noastre ne-a ajutat mult. Şi pe această cale aş vrea să-i mulţumesc pentru tot ce a făcut pentru noi.

 După cină, ne-am adunat pentru deschiderea oficială: câştigătoarea de anul trecut, Nyíregyháza, Seminarul Central din Budapesta reprezentat de două echipe, Győr, Veszprém, Szeged, Eger, Alba Iulia şi gazda, Esztergom. După cuvintele de deschidere au venit tragerile la sorţi. Noi am picat într-o grupă cu cei din Esztergom, cu Seminarul Central II, cu cei din Győr şi cu cei din Veszprém.

  A fost o bucurie pentru mine pentru că eram atât de mulţi, să văd atâţi superiori, antrenori care ne-au însoţit şi mulţimea de seminarişti care între ei discutau cu atâta căldură şi aşteptau începerea de a doua zi a campionatului de fotbal.

  A doua zi am început-o cu o liturghie în capela Sf. Adalbert. După liturghie au început meciurile în sala de sport a gimnaziului Dobó Katalin. Primul meci a fost între noi şi cei din Esztergom. Din păcate am pierdut, dar meciurile următoare ne-au mers bine şi după-masă deja jucam semifinala. Câştigând cu Seminarul Central I am ajuns în finala care avea să fie a doua zi. A fost bine să experimentez atenţia şi prietenia pe care ne-am arătat-o reciproc, atât pe teren cât şi în tribune.

 Bucuroşi că deja eram finalişti, am luat parte la vecernie şi la aprinderea primei lumânări de Advent. Părintele spiritual din Esztergom a ţinut o meditaţie despre noul an bisericesc care avea să înceapă, punând întrebarea: "Cu inimă deschisă citesc deja bine cunoscutele texte din Sfânta Scriptură?". Repetiţia e capabilă de a da ceva nou. Fie ca inima mea să fie deschisă pentru acceptarea acestui nou!


 E deja duminică. Prima duminică de Advent. Liturghia ţinută în bazilică a fost precedată de meciul pentru medalia de bronz, pe care cei din Esztergom l-au câştigat împotriva celor din Seminarul Central I, şi de finala pe care am jucat-o cu cei din Nyíregyháza. Ei au jucat foarte bine, şi noi ne-am străduit, dar cu toate acestea am pierdut cu 3:0. Totuşi bucuroşi am putut ca după meci să ne dăm mână, să ne felicităm unul pe altul şi să ne adunăm pentru o poză de grup.


 La liturghia solemnă din bazilică am ajuns care unul şchiopătând, altul albăstrit-înverzit, iar altul obosit, dar bucuria era exprimată de zâmbetul care nu nu a pierit de pe chipul niciunuia. În liturghie am mulţumit Tatălui ceresc pentru timpul petrecut împreună şi am cerut binecuvântarea pentru noul an bisericesc.

 Totul pentru prea marea slavă a lui Dumnezeu! Sportul, întâlnirea, dialogul, sprijinirea prieteniei, călătoria, ... şi fiecare poate continua lista. Succes!

Hugo Laurean

Un comentariu:

  1. ....Se pare ca footbalul este mare atractie, la Iasi campionatul de footbal intre parohii este numit "CUPA PRIETENIEI"..acesta cupa sa o cautati si voi in intalnirile voastre:) de destindere!

    RăspundețiȘtergere

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP